به گزارش خبرنگار مهر، در این نشست که ظهر سه شنبه با حضور جمعی از اعضای کانون شعر فارسی برگزار شد، از اولین دفتر شعری محمد مرادی نصاری رباعی سرای جوان ایلامی رونمایی شد.
جلیل صفربیگی، رباعی سرای برجسته ی کشور و سامان بختیاری دبیر کانون شعر فارسی حوزه هنری ایلام به نقد و بررسی این مجموعه پرداختند.
صفربیگی با اشاره به اینکه در دهه اخیر رباعی با اقبال عمومی مواجه شده است و این امر پیامدهای مثبت و منفی به دنبال داشته است، گفت: متاسفانه برخی از شاعران به واسطه ناتوانی در بیان مضمون و سرودن شعر در دیگر قالب های کلاسیک، رو به قالب رباعی آورده اند و این امر روز به روز در حال گسترش است.
صاحب کتاب «نت های تنهایی» بیان داشت: امکان دارد از خیام فقط رباعی هایش به دست ما رسیده باشد، اما شاید وی در دیگر قالب ها هم سروده هایی داشته است، با این همه خیام را به رباعی هایش می شناسند که در این عرصه «قله» محسوب می شود.
شاعر «اونویسی» و «سونات بلوط» افزود: از سویی رباعی توانسته است به خوبی در دل مردم جای بگیرد و حتی پیامک به رونق رباعی کمک کرده است، این مسئله نشان دهنده ی ظرفیت رباعی در فضای جامعه امروز است.
جلیل صفربیگی اظهار داشت: موج رباعی باعث شده تا سالانه حداقل 15 جلد مجموعه رباعی در کشور چاپ و منتشر شود و این امر از پیامدهای مثبت موج رباعی است.
وی ادامه داد: دلیل گرایش به رباعی ذات کوتاه پسند مردمان محلی و بومی هر نقطه از ایران است، به طور مثال در آغاز شعر فارسی و یا حتی لیکو در سیستان و کرمانج در نقاط کردنشین، سه سطر بوده است و این مسئله به نازک اندیشی ایرانی ها باز می گردد.
صفربیگی تبیین کرد: رباعی در ادبیات فارسی در چند دوره فراز و فرودهایی داشته است، در دوره خیام عده زیادی از حکما و فیلسوفان رباعی گفتند اما در سایه خیام محو شدند، تا اینکه رباعی 3 الی 4 قرن به محاق رفت.
وی اضافه کرد: در دوره ی سبک هندی، سحابی 6 هزار و بیدل 4800 رباعی گفته اند و 150 نفر از شاعران این دوره هر کدام حدود 300 الی 500 رباعی سروده اند، از این رو رباعی بار دیگر طروات خود را به دست آورد.
پدید آورنده «الیمایس» بیان داشت: بعد از دوره هندی تا دوره نیمایی رباعی دیگر نشاط و پویایی خود را نداشت و در دوره ی معاصر بود که رفته رفته گرایش به این قالب بیشتر شد، می توان رباعی های منصور اوجی در اواخر دهه 40 را مثال زد، بعد از انقلاب هم سرایش رباعی حماسی در دوره ی جنگ، توسط افرادی چون سید حسن حسینی، محمدرضا سهرابی نژاد، قیصر امین پور، وحید امیری و.... صورت گرفت.
صفربیگی در پایان گفت: یکی از راهکارهای موفقیت در این قالب، فاصله گرفتن از دوره خیام است، از این رو باید برای گفتن یک رباعی از لوازم مدرنی همچون سینما و رمان استفاده کنیم.
نواختن ویولن با اره اولین دفتر شعری محمد مرادی نصاری است که در قالب رباعی و از سوی انتشارات نصیرا منتشر می شود.
نظر شما